QARAQALPAQ XALÍQ JAŃÍLTPAShLARÍ TILINDE ORNITONIMLERDIŃ QOLLANÍLÍWÍ - Allamuratova, D.X. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Maqolada qoraqalpoq xalq tez aytishlaridagi tilidagi ornitonimlarning leksik va stilistik xususiyatlari, o‘ziga xos belgilari bo‘yicha tadqiqot olib boriladi. Unda qushning o‘ziga xos xususiyati orqali, butun bir xalqqa xos bo‘lgan belgining ochib berilishi, qushlarni ovlab go‘shtini ovqat qilishi, muqaddas qush nomlari, ornitonimlarning ramziy obrazda yaratilishi so‘z etiladi. Qush nomlarining ornitonimik vazifasidan tashqari xizmatlarda ham qo‘llanilishi, qushlarga bog‘liq qoraqalpoq xalqining shug‘ullangan kasb-hunar nomlarining berilishi mos misollar asosida ilmiy jihatdan tahlil qilinadi.
Keywords: folklor asarlari tili; tez aytishlar; ornitonim; simvol; ko‘chma ma’no