QAShQADARYO VILOYATI UMUMTA’LIM MUASSASALARI VA ULARNING INFRATUZILMASI HUDUDIY JIHATLARI - Nurmatov, A.U. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Mazkur maqolada Qashqadaryo viloyatidagi umumta’lim muassasalari soni, ularning hududiy taqsimoti va infratuzilmasining rivojlanish holati geografik tahlil qilinadi. Tuman va shaharlar kesimidagi maktablar sonidagi o‘zgarishlar, ularning demografik omillar bilan bog‘liqligi, mavjud infratuzilma imkoniyatlari hamda ta’limga bo‘lgan hududiy talablar asosida baholanadi. Statistik ma’lumotlar asosida viloyatdagi umumta’lim muassasalarining soni yildan-yilga ortib borayotganini, biroq bu o‘sish hududlar kesimida bir xilda kechmayotganini ko‘rsatib beradi. Shuningdek, maqolada maktab infratuzilmasining sifati, binolarning jismoniy holati, zamonaviy o‘quv jihozlari bilan ta’minlanganlik darajasi va ularning hududiy tafovutlari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari asosida viloyat bo‘yicha umumta’lim tizimining hududiy muvozanatini ta’minlash va infratuzilmani takomillashtirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar berilgan.
Keywords: Qashqadaryo viloyati; umumta’lim muassasalari; infratuzilma; hududiy rivojlanish; demografik omillar; ta’lim geografiyasi; maktablar tarmog‘i; hududiy nomutanosiblik; ijtimoiy infratuzilma; ta’lim tizimi