QAShQADARYO VILOYATIDAGI AHOLINING HAZM QILISh ORGANLARI KASALLIKLARIGA ChALINIShI: IQTISODIY GEOGRAFIK JIHATLAR, EKOLOGIK TA’SIRLAR VA TIBBIY PROFILAKTIKA - Fayzullayev, M.A.; Xujamova, S.B. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Ushbu maqolada Qashqadaryo viloyatida aholi o‘rtasida hazm qilish organlari kasalliklariga chalinish holati iqtisodiy-geografik jihatlar, ekologik omillar va tibbiy profilaktika choralarining ta’siri nuqtai nazaridan tahlil qilingan. Viloyatning iqlim sharoiti, tabiiy resurslardan foydalanish holati, sanoat korxonalarining atrof-muhitga ko‘rsatadigan salbiy ta’sirlari va ekologik muhitning ifloslanish darajasi sog‘liqni saqlash ko‘rsatkichlariga ta’sir ko‘rsatuvchi asosiy omillar sifatida o‘rganilgan. Aholining oziq-ovqat mahsulotlari sifatiga, ichimlik suvi gigiyenasiga e'tibor qaratish va sanitariya-epidemiologik holatni yaxshilash bo‘yicha takliflar ilgari surilgan. Shuningdek, hazm qilish tizimi kasalliklarining tarqalishiga qarshi profilaktik choralar, shu jumladan, sog‘lom turmush tarzini targ‘ib qilish, muntazam tibbiy ko‘riklar o‘tkazish va ekologik muhitni sog‘lomlashtirish bo‘yicha tavsiyalar keltirilgan.
Keywords: hazm qilish organlari kasalliklari; iqtisodiy geografik omillar; ekologik ta’sir; sog‘liqni saqlash; tibbiy profilaktika; ekologik muhit; sanitariya-gigiyena; sog‘lom turmush tarzi