G‘OVAK-ELASTIK ANIZOTROP MUHITDA TO‘LQINLARNING ANALITIK MODELLARINI O‘RGANISh - Quzratov, M.A. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Mazkur maqolada g‘ovak-elastik anizotrop muhitda to‘lqinlarning tarqalish jarayonini ifodalovchi analitik modellar ko‘rib chiqilgan. Bunday muhitlarda to‘lqinlarning xatti-harakati Biot nazariyasiga asoslanib tahlil qilinadi. To‘lqin tenglamalari chiqariladi, dispersiya munosabatlari aniqlanadi va anizotrop muhit parametrlarining to‘lqin tarqalishiga ta’siri baholanadi.
Keywords: g‘ovak-elastik muhit; anizotropiya; Biot nazariyasi; analitik model; dispersiya; to‘lqinlar