ÚSh DIAGONALLÍ MATRICAǴA IYE SATSDI AYDAW USÍLÍNDA SANLÍ ShEShIW HÁM KOMPYUTERDE MODELLESTIRIW - Qazimbetova, M.M.; Nurullaev, J.A. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Maqolada uch dioganalli matritsali chiziqli algebrik tenglamalar sistemasini (ChATS) yechishning natijali sonli algoritmi boʻlgan haydash usuli (Tomas algoritmi) haqida bayon etiladi. Algoritmning bosqichma-boshqich tarifi, avzalliklari, cheklovlar va qoʻllanilishiga misol keltirilgan. Algrotim asosida yaratilgan dasturiy vositani qoʻllanilishi keltirilgan.
Keywords: uch diagonalli matritsa; haydash usuli (Tomas algoritmi); Gauss usuli; Yakobi matritsa; ayirmali matritsa; bas diagonal; haydash koeffitsientlari; simmetriyali matritsa; rekkurent nisbatlar; ustunlik shartlari; chegaraviy shartlar