TÚRKIY TIL BILIMINDE GENDER MÁSELESINIŃ ÚYRENILIWI - Qosnazarova, U.; Allambergenova, G. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Tilshunoslikda gender masalasi yangi yo‘nalish bo‘lishiga qaramasdan ancha tez rivojlanib, maxsus tadqiqot obyektiga aylanib ulgurdi. Tilshunoslikda gender tadqiqotlari alohida o‘rin egallab, mustaqil bo‘lgan lingvistik yo‘nalish gender lingvistikasi yoki lingvistik genderologiya paydo bo‘ldi. Turkiy tilshunoslikda gender tushunchasi ancha o‘rganilib, lingvistik yo‘nalishda kengroq tadqiq etilib ulgurgan. Ushbu maqolada turkiy tillardagi gender masalasining o‘rganilishi, shuningdek qoraqalpoq tilshunosligidagi gender tadqiqotining dastlabki ko‘rinishlari haqida so‘z yuritildi.
Keywords: gender; gender lingvistikasi; erkak va ayollarga xos so‘zlar; qiyosiy tadqiqot; gender stereotiplar