BUXORO AMIRLIGINING MAHALLIY BOShQARUVI ORGANLARINING ShAKLLANIShI VA FAOLIYATI - Xakimov, J.N. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Ushbu maqolada Buxoro amirligida mahalliy boshqaruvning shakllanishi va uning faoliyati kelitilgan. Shuningdek Shohmurod davrida boshqaruvning islohatlari yangi bosqichga ko‘tarilganini koʻrishimiz mumkin. Amir davlatni mansabdor shaxslari, ya’ni amir xizmatchilari orqali boshqargan hamda ushbu mansabdor shaxslar davlatning boshqaruv apparatini tashkil etgan. XVIII asrning o‘rtalariga kelib qushbegi mansabi yetakchi o‘ringa chiqib, u davlat apparatining asosiy bo‘g‘ini sifatida barcha boshqaruvning asosiy funksiyalarini o‘z qo‘lida to‘play borgan. Amirlikda markaziy idoralardan biri mudofaa va harbiy masalalar bilan shug‘ullanuvchi vazirlik ham bo‘lgan.
Keywords: markaziy boshqaruv; qushbegi; Said; otaliq; devonxona; Shohmurod; mangʻitlar; diniy unvonlar; muhtasib; mudarris