BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARINING JISMONIY SIFATLARINI BAHOLASH TARTIBI - Erkaboyev, O.M. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilarining jismoniy faolligi va ularning jismoniy tayyorgarlik darajasi choraklar bo‘yicha baholandi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, 1-2-sinf o‘quvchilari dastlabki natijalarga erisha olmaganligi va jismoniy tarbiya dasturlarining maktab sharoitida yetarli samara bermaganligi aniqlandi. Maktablarda o‘tkaziladigan majburiy jismoniy tarbiya darslari gipodinamiya (harakatsizlik) omilini bartaraf etish uchun yetarli emas, shuningdek, maktabdan tashqarida sport mashg‘ulotlarini tashkil etish qiyinligi qayd etildi. Jahon Sog‘liqni Saqlash Tashkiloti (JSST) tomonidan belgilangan jismoniy faollik standartlariga muvofiq, mamlakatimizda jismoniy tarbiya soati hajmi yetarli emasligi aniqlangan.
Keywords: jismoniy faollik; jismoniy tayyorgarlik; gipodinamiya; pedagogik monitoring; boshlang‘ich sinf o‘quvchilari; jismoniy tarbiya dasturlari; JSST standartlari