ARXETIP HÁM MIFOLOGEMA TÚSINIKLERINDEGI PARQLAR - Kdirbaeva, G.K. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Maqolada tilshunoslik, adabiyotshunoslik va madaniyatshunoslikda mazkur tushunchalarni farqlashning nazariy jihatlari va uslubiy asoslari muhokama qilinadi. Adabiy asarlarda arxetip va mifologemaning o‘zaro ta’siriga alohida e’tibor beriladi. Maqolada isbotlanganidek, ushbu tushunchalarning oʻzaro bog‘liqligiga qaramay, ular turli funktsiyalarni bajaradilar: arxetip obrazlarning chuqur universalligini shakllantiradi, mifologema madaniy va tarixiy o‘ziga xoslikni beradi. Tadqiqot natijalari ushbu toifalarni aniqroq tushunishga yordam beradi va badiiy matn, madaniyatlararo muloqot va tarjima nazariyasini tahlil qilishda foydali bo‘lishi mumkin.
Keywords: mif; mifologiya; arxetip; mifologema; folklor; olam manzarası