QOŃÍRAT RAYONÍ TARIYXÍ HAQQÍNDA QÍSQASHA MAǴLÍWMAT - Shamshaddinova, S.S. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Qoʻngʻirot viloyati Qoraqalpogʻistonning eng qadimiy tarixiy va madaniy yodgorliklari hududi sifatida tanilgan. Ustyurtdan paleolit, neolit, bronza va ilk temir davrlariga oid arxeologik yodgorliklar topilgan. 9-10-asrlardan bu hudud savdo va madaniy aloqalarning muhim tarmogʻi boʻlib kelgan. Qoʻngʻirot tarixiy savdo yoʻllari orqali Yevropa va Markaziy Osiyoni bogʻlab turgan muhim hudud sifatida tanildi. Maqolada ushbu ma’lumotlar haqida soʻz boradi.
Keywords: paleolit; neolit; bronza davri; savdo va madaniy aloqalar