NIKEL ATOMLARINI KIRITISH ORQALI POLIKRISTALL KREMNIYNING ELEKTR-FIZIK XUSUSIYATLARINI YAXSHILASH - Ismaylov, Q.A.; Ollamberganov, Sh.Z. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Ushbu ishning maqsadi nikel atomlari polikremniyning xususiyatlariga koʻrsatadigan ta’sir mexanizmlarini aniqlash va tahlil qilishdan iborat. Nikel kirishma atomlarini polykristall kremniyga 1000, diffuziya qilinib nikel klasterlarni tarkibi skanerlovchi elektron mikroskoplarda oʻrganildi. Polikristall kremniyga nikel kiritishning elektr-fizik parametrlariga ta’siri oʻrganildi va nikel kirishma atomlari klasterlarning hajmi va tarkibi oʻrganildi.Tadqiqotda C-V metodidan foydalanilib nikel kirishma atomlari mavjud boʻlmagan va nikel kirishma atomlari bilan ligerlangan na’munalarning elektrofizik parametrlari oʻlchandi va solishtirildi. Natijalar shuni koʻrsatdiki, nikel kiritsh polikristall kremniy material sifatini yaxshilashi aniqlandi.
Keywords: polikristall; nikel; diffuziya; klaster; kremniy; kirishma atom