THE USE OF PERENNIAL VINES FOR VERTICAL LANDSCAPING IN THE LANDSCAPING OF THE CITY OF SAMARKAND - Shukurova, M.E.; Ravshanova, E.Z. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Oʻrganilgan liana turlari tropik va moʻtadil iqlim mintaqaga xos xususiyatlarni oʻzida namoyon etganligi kuzatildi. Samarqand viloyati sharoitida havo haroratining ortishi tuproqdagi namlikning kamayishiga olib keladi. Oʻrganilgan liana turlari asosan urugʻ va qalamchadan yaxshi koʻpaytirildi unuvchanligi yuqori. Samarqand shahrini koʻkalamzorlashtirishda asosan yilning toʻrt faslida doimiy yashil va uzoq umr koʻrganligi uchun hedera helix dan keng foydalanishni joriy etildi.
Keywords: lianalar; doimiy yashil; moslashish; ilashuvchan; morfologiya; ekologiya