QASHQADARYO VILOYATIDA IQLIM O‘ZGARISHI VA AGROLANDSHAFTLARDAN FOYDALANISH MUAMMOLARI - Usmonova, R.; Poyanov, J.Sh. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Maqolada bugungi kunning dolzarb masalalaridan Qashqadaryo viloyatida iqlim o‘zgarishining agrolandshaftlarga ta’siri hamda qurg‘oqchilik ta’sirida sug‘oriladigan yerlaridan foydalanish, tuproq eroziyasi va boshqa jarayonlarning geografik-ekologik muammolari yoritilgan. Ushbu muammolarni shakllanishida tabiiy hamda antropogen omillarning roli, uni bartaraf etish tadbirlari haqida bayon etilgan.
Keywords: qurg‘oqchilik; yer fondi; sug‘orma dehqonchilik; cho‘llanish; arid; degradatsiya; sho‘rlanish; landshaft