YARÍMÓTKIZGISHLERDIŃ TIYKARǴÍ PARAMETRLERINIŃ BASÍM TÁSIRINDE ÓZGERIWI - Tursınbaev, S.A.; Tajetdinova, M.O.; Oteulieva, Yu.M. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Ushbu maqolada yarimoʻtkazgichlarning tenzosezgirlik xususiyatlari va ularning kirishma atomlari bilan legirlangan holatdagi oʻzgarishlari tadqiq qilingan. Tadqiqot ishida yuqori harorat va mexanik deformatsiyaga ega bo‘lgan tashqi ta’sirlar, kremniy materiallarning elektrofizik parametrlari va tenzoelektrik xususiyatlariga ta’siri o‘rganilgan. Xususan, kremniy va uning kirishma atomlari bilan legirlangan namunalarining elektr qarshiligi, magnit qarshiligi va termo-oʻzgaruvchanligi kabi fizik parametrlarining bosimga bogʻliq oʻzgarishi koʻrsatilgan. Yangi yarimo‘tkazgich materiallar va datchiklar yaratish uchun ushbu xususiyatlarining o‘rganilishi katta ilmiy va amaliy ahamiyatga ega. Tadqiqot natijalari mikro va nanoelektronika sohasida yuqori sezgir datchiklar ishlab chiqarishda muhim ilmiy ahamiyat kasb etadi.
Keywords: kremniy; yarimoʻtkazgich; kirishma atomlar; tenzosezgirlik; bosim; harorat; mexanik deformatsiya; datchiklar