Aral teńizÍ boyÍ BalÍqshÍlÍq kásibine baylanÍslÍ leksika - Quttımuratova, Í.A. (FAN va JAMIYAT, 2024)
Maqolada Qoraqalpogʻistonning Moʻynoq va Qoʻngʻirot viloyatlarida qozoq xalqi tilida baliq ovlash bilan bogʻliq kasbiy ishlar haqida soʻz boradi. Qozoq tilining turli shevalarini lingvo-geografik jihatdan o‘rganish muammosi hozirgacha eng dolzarb masala bo‘lib qolmoqda. Bu holat tadqiqotchilarga Qo‘ng‘irot hududida yashovchi qozoqlarning leksik dialektologiyasini lingvo-geografik usulda o‘rganishning katta ahamiyatini e’tirof etish imkonini beradi.
Keywords: kasbiy mahorat; dialekt; qozoq dialektologiyasi; qozoq tilining dialektologik atlasi; dialektologik lug‘at; qozoq tilshunosligi; dialektologik hodisalar