LSCO/SCO OʻTA PANJARA OʻTA OʻTKAZUVCHANLIK KRITIK HARORATI HAQIDA - Otajonov, S.M.; Ya.Yavidov, B. (FAN va JAMIYAT, 2024)
Ushbu maqolada La2-xSrxCuO4/Sm2CuO4 oʻta panjara oʻta oʻtkazuvchanligi nazariy qaralgan. Nazariy yondashuvimiz negizini kengaytirilgan Holstein modeli va oʻta oʻtkazuvchanlikning bipolaron modeli tashkil etadi. Xususan, La1.85Sr0.15CuO4/Sm2CuO4 oʻta panjara oʻta oʻtkazuvchanlik kritik harorati Tc ning oʻta panjaradagi La1.85Sr0.15CuO4 pardasi qalinligi (df) yoki oʻta panjaradagi La1.85Sr0.15CuO4 yarim qatlamlar soni Nstc.p ga bogʻliqligi oʻrganildi. La1.85Sr0.15CuO4 dagi qoʻshtugunli bipolaronlar gazi Bose-Eynshteyn kondensatsiyasi tamoyili asosida kritik harorat Tc ning oʻtapanjaradagi La1.85Sr0.15CuO4 pardasi qalinligi (df) yoki o‘ta panjaradagi La1.85Sr0.15CuO4 yarim qatlamlar soni Nstc.p ga bogʻliqligini tushuntirish mumkinligi koʻrsatilgan.
Keywords: kupratlar; oʻtapanjara; pardalar; parda qalinligi; bipolaron; oʻta oʻtkazuvchanlik; Boze-Eynshteyn kondensatsiyasi