KICHIK MAKTAB YOSHIDAGI BOLALARNI MAKTABGA TAYYORLASHNING PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI - Mominova, X.E. (FAN va JAMIYAT, 2024)
Ma’lumki, xalqimiz o‘zining buyuk o‘tmishi, o‘tmish ajdodlarimizning jahon sivilizatsiyasi, ilm-fani, madaniyatiga qo‘shgan beqiyos hissalari bilan haqli ravishda faxrlanib keladi. Shu ham ma’lumki, ular dunyoga kelib ilk bolalik davridan rivojlanayotganda, ya’ni u zamonlarda maktabgacha ta’lim muassasalari va uning psixologlari bo‘lmagan. Shu o‘rinda, “Maktabgacha ta’lim muassasalari va maktabgacha ta’lim muassasasi amaliyotchi psixologi kerakmi?” – degan savol o‘rtaga tashlanishi ehtimol. Bu kabi savollarga javobni avvalgi zamonlardagi va bugungi kunlarimizdagi maktabgacha yosh davridagi bolalar rivojlanishlari sharoitlari o‘rtasidagi tafovutlardan topishimiz mumkin. Ushbu maqolada aynan shu kabi masalalar ko‘rib chiqiladi.
Keywords: psixodiagnostika; korreksiya; psixolog; sivilizatsiya; trening; konsultatsiya; psixoprofilaktika