MIFOLOGIYALÍQ OBRAZLARDÍŃ IZERTLENIWI - Kabilova, G.B. (FAN va JAMIYAT, 2024)
Maqolada folklorning paydo bo‘lishida va rivojlanishida ahamiyat kasb etgan, bugungi kunda folklor janrlarida badiy funkciya bajaradigan mifologik obrazlarning tadqiqoti haqida so‘z yuritiladi. Mifning chet el olimlari tarafidan qanday ilmiy-nazariy jihatdan o‘rganilishi va turkiy xalqlarda ham bu borada ilmiy-tadqiqot ishlari olib borilganligi haqida ma’lumotlar keltirildi. Folklor janrlaridan biri hisoblangan qoraqalpoq xalq ertaklarida uchraydigan mifologik obrazlarning funksiyasi va o‘rganilish tarixi borasida ilmiy-nazariy qarashlar va fikirlar keltirildi. Mifologik obrazlar haqida turkiy xalqlar olimlari fikirlari bilan nazariy muhokamalar berilib, bu obrazlarga shaxsiy ilmiy fikirlar bilan isbotlab berildi. Mifologik obrazlarning qoraqalpoq xalq ertaklari sujetida badiy funksiyasi, mifologik obrazlarning tasnifi masalalari o‘rganilishi aktual masala sifatida yakuniy ilmiy-nazariy fikirlar bildirildi.
Keywords: mif; mifologiya; folklor; obraz; ertak