«ҲӘЎЖАР» ҚОСЫҒЫНЫҢ ПАЙДА БОЛЫЎ ДӘРЕКЛЕРИ - Палымбетов, К.С. (FAN va JAMIYAT, 2024)
Мақолада қорақалпоқ халқининг оилавий никоҳ тўйи билан боғлиқ маросим қўшиқларининг бири ёр-ёр (ҳәўжар) ҳақида сўз юритилади. Қорақалпоқ халқида қизни узатиш тўйида айтиладиган ёр-ёр (ҳәўжар) қўшиқларининг пайдо бўлиш манбалари тадқиқ қилинади ва унинг пайдо бўлиши қадим даврлардан бошланиши исботлаб берилади.