PROSTATA SARATONI KASALLIKINI SUN’IY INTELLEKTNING LINEAR REGRESSION ALGORITHM YORDAMIDA 2050-YILLARGACHA O‘SISHINI BASHORATLASH - Sh.Nazirova, E.; Azimjonov, J.; Madolimov, F. (FAN va JAMIYAT, 2024)
Deep learning va Machine learning metodlaridagi linear regression algorithmlar orqali 1989-2023-yildagi aholi soni ya’ni 34 yillikini olib modelimizga solganimzda 1989-yilda aholi soni 5223704000 nafar edi 2050-yilga kelib 10340540799 tani tashkil etish bashoratlangan. Prostata saratoni kasallikidan vafot etganlar soni esa 1990-yilda 232999 ta 2050-yilga kelib esa bizning linear algoritimdagi model orqali 715804 nafar bashoratlandi. Lienar regression algorithm modeli orqali kelajakda statistik ma’lumotlardan foydalanib ma’lumotlarni o‘sishi va kamayishini aniqlashimiz va shu ma’lumotlarga tayanib aholiga oziq ovqat mahsulotalirini yetishtirishni va prostata saratoni kasallik uchun proflaktik tadbirlarni oldini olishimiz va inson salomatlikini ta’minlashimiz zarur.
Keywords: kvadratik xato; chiziqli algoritm; prostata saratoni; o‘pka saratoni; to‘g‘ri ichak saratoni; jigar saratoni; oshqozon saratoni; ko‘krak saratoni; qizilo'ngach saratoni; oshqozon osti bezi saratoni; bachadon bo'yni saratoni