MAHMUD AZ-ZAMAXSHARIYNING MA’NAVIY-MA’RIFIY FAOLIYATI - Raxmedova, M.A. (FAN va JAMIYAT, 2023)
Mazkur maqolada az-Zamaxshariyning hayoti va uni ma’naviy merosi pedagogik jihatdan tahlil etilib, unda allomani yoshlik davrida bilim va ilmni egallashda tinimsiz shaharma-shahar, yurtma-yurt yurib, zamona shayxlari, olimlar bilan suhbat qurganligi, kerakli joylarini yodlab, ayrimlarini yozib olganligi hamda pedagogik qarashlarida nodonlik, johillik va savodsizlikni qattiq tanqid qilganligi borasida fikrlar bayon etiladi.
Keywords: ilm olish; ilmiy munozaralar; dunyoqarash; tavoze va odob; matonat va sabr; zavq-shavq; tafsir ilmi; ta’lim; ilm-fan; nodonlik; ma’naviy-ma’rifiy; madaniy hayot; siyosat subyekti; diniy; siyosiy ixtiloflar; davlat amaldorlari