HARAKATLI O‘YINLARNING MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALAR JISMONIY XUSUSUYATLARI RIVOJLANISHIGA TA’SIRI - Safoyev, H.А. (FAN va JAMIYAT, 2023)
Ushbu maqolada maktabgacha yoshdagi bolalarning asosiy harakat turlarini rivojlantirishning o‘ziga xos xususiyatlari mavjud. O‘rgatishning ushbu bosqichida harakat malakalari va ko‘nikmalari ko‘lamining kengayishi, jismoniy fazilatlar (tezlik, chidamlilik, tezkorlik va boshqalar)ning rivojlanishi bilan bog‘liq holda hаm mashqlarni yaxlit, hаm harakat texnikasi elementlarini alohida-alohida muvaffaqiyatliroq o‘zlashtirish imkoniyati yuzaga keladi. Besh-olti yoshli bolalarda o‘z oldilariga qo‘yilgan vazifalarni ongli tushunib yetish, vaziyatni baholash, o‘z harakatlarini boshqara bilishga muayyan tayyorgarlik bo‘ladi.
Keywords: yosh bola; maktabgacha tarbiya; zamonaviy ta’lim; xatti-harakat; rollar; milliy g‘urur; axloq va odoblilik; faoliyat urf-odat; bilim; ko‘nikma; malaka; mahorat; iroda