QARAQALPAQ TILINDE GLYUTTONIYALÍQ DISKURSLARDÍ IZERTLEWDIŃ ÁHMIYETI - Nurlıbekova, G.M. (FAN va JAMIYAT, 2023)
Bu maqolada zamonaviy tilshunoslikda taraqqiy etayotgan diskurs tushunchasining matn tushunchasi bilan bog‘liqligi va farqli tomonlari dunyo tilshunoslarining fikrlari asosida yoritib berilgan. O‘tgan asrning 50-yillaridan so‘ng paydo bo‘la boshlagan diskurs yo‘nalisining qoraqalpoq tilshunosligida o‘rganilishining dolzarb masalalari keltirilib, glyuttonik diskursni bevosita xalqning, millatning madaniyatiga bog‘laydi. Glyuttonik diskurslarni o‘rganish orqali madaniyatimizning mavhum asoslarini ochish, ko‘plab so‘zlarning etimologiyasini aniqlash va millat hayot tarzini, madaniy-ma’rifiy boyligini keng olamga ko‘rsatish, tanishtirish va targ‘ib etish imkonini beruvchi vosita sifatida qaralib, dolzarb ahamiyatga egaligi asoslanadi.
Keywords: diskurs; matn; madaniyat; lisoniy omillar; nolisoniy omillar; lingvokulturologiya; pragmatika; glyuttoniya; glyuttonik diskurs; qoraqalpoq tili; millat madaniyati