АМУДАРЁ ҲОЗИРГИ ДЕЛЬТАСИДАГИ СУҒОРИЛМАЙДИГАН ҲУДУДЛАРНИНГ ТУПРОҚ ҚОПЛАМИ СТРУКТКРАСИ ВА УНИНГ ЧЎЛЛАШИШ ЖАРАЁНИДАГИ ТРАНСФОРМАЦИЯСИ - Жониев, О.Т. (FAN va JAMIYAT, 2023)
Мақолада Амударё ҳозирги дельтасидаги суғорилмайдиган ҳудудларнинг тупроқ қоплами структураси ва унинг чўллашиш жараёнидаги трансформациясини таҳлили кўрсатилган. Баландлик ва пастликлар тупроқ қоплами структурасини ўрганишда асосий омил бўлиб, у дельталарнинг юқори қисмидан қуйи қисми томон қонунли ўзгариб боради. Амударё ҳозирги дельтасида асосан гидроморф режимидаги тупроқлар бўлиб, улар ҳозирги вақтда автоморф режими томон ривожланиб бормоқда. Шу билан бир қаторда гидроморф режимидаги тупроқлар билан автоморф режимидаги тупроқлар таққосланади.