TEACHING ENGLISH FOR YOUNG LEARNERS USING A TOTAL PHYSICAL RESPONSE (TPR) METHOD - Bisenova, A. (FAN va JAMIYAT, 2023)
Yosh o‘quvchilar uchun ingliz tilini o'rgatish yaxshi usullarni talab qiladi, chunki bu erda ingliz tili ikkinchi yoki chet tili hisoblanadi. Yosh o‘quvchilar o‘z oilalari yoki atrofidagi odamlar bilan ingliz tilidan foydalanib muloqot qilishni mashq qilmaydi. Demak, agar o‘qituvchi faqat umumiy usuldan foydalansa, ularni o‘rgatish qiyin bo‘ladi. Ingliz tili o‘qituvchisi sifatida o‘quvchilarning ingliz tilini oson va muvaffaqiyatli o‘rganishi uchun yaxshi usulni tanlash. Total Physical Response - yosh o‘quvchilar uchun ingliz tilini o‘rgatishning muqobil yaxshi usullaridan biri. Bu yosh o‘quvchilarga jismoniy harakatlarini qo‘llash orqali ba’zi buyruqlarni yoki ba'zi lug'atlarni osongina eslab qolishlariga yordam beradi. Talabalar nafaqat o‘rganish, balki qiziqarli va qiziqarli bo‘ladi. Umumiy jismoniy javob - bu sinfda faol bo‘lishi kerak bo'lgan kinestetik o‘quvchi uchun juda yaxshi usul. Bu usul harakatda til mahoratini joriy etishga harakat qiladi va ingliz tili o‘qituvchisi uchta mas’uliyatga ega: o‘qituvchining aytgani va qilgan ishlariga taqlid qilishga tayyor bo‘lgunga qadar o‘qituvchi, namuna sifatida va harakat nazoratchisi. Bu usul talabalarning tinglash va nutq qobiliyatlarini yaxshilash uchun yaxshi.
Keywords: Ingliz tilini o'rgatish; boshlang'ich sinf o'quvchilari; umumiy jismoniy reaktsiya (TPR); dizayn usuli