ҚАРАҚАЛПАҚСТАНДА РАЙОНЛАРДЫҢ ДҮЗИЛИЎ ТАРИЙХЫНАН - Есназарова, З.Б. (FAN va JAMIYAT, 2023)
Мазкур мақола Қорақалпоғистон туманлариниң тузилиши тарихи ҳақида. Мақолада шаҳар ва туманларнинг шаклланиши, ривожланиш жараёнларини ўрганишнинг асосий ёндашувлари кўриб чиқилди. Шахар ва туманлар алоҳида ҳодиса сифатида замонавий дастурлар асосида тадқиқ қилинди. Мақолада хорижий тадқиқотчиларнинг тажрибаларига суяниб, шаҳар ва туманларни тадқиқ қилишнинг турли босқичлари қиёсланди, шаҳар ва туманларнинг асосий ривожланиши аниқланди. Шаҳарлар кундалик ҳаётнинг турли тизимлари ва амалиётларини ўз ичига олган ижтимоий – маданий ҳодиса сифатида қаралди. Мақолада долзарб мавзулар мунозара қилинди, янги туман ва шаҳарларнинг пайдо бўлишининг контекстда шаҳар ва туман ўртасидаги алоқаларнинг шаклланиш жараёнлари, турмуш тарзи, фуқороларнинг қадриятлари, Турткул, Беруний, Чимбой, Шуманай, Кегейли, Тахиаташ, Хожели каби шаҳарларнинг ривожланиши ва ўзига хос хусусиятларининг жойлашиши, ХХ асрга тегишли демографияси ўрганилди.