QARAQALPAQ TILINDEGI TEKSTTI SÓYLEWGE SINTEZLEW SISTEMASI USHIN MAĞLIWMATLAR BAZASIN QÁLIPLESTIRIW - Mamatov, N.S.; Jalelov, K.M.; Samijonov, B.N.; Samijonov, A.N.; Madaminjonov, A.D. (FAN va JAMIYAT, 2023)
Nutq sintezi bu biror bir tabiiy tilda berilgan ixtiyoriy matnni shu tildagi nutqli ko'rinishiga aylashtirish bo'lib. Nutqni sintezlash tizimlarini yaratishda sifati yuqori bo'lgan nutqli ma'lumotlar bazasi muhim hisoblanadi. Hozirgi kunda ko'plab tillar uchun bunday bazalar shakllantirilgan bo'lsada, qoraqalpoq tilidagi matnli ma'lumotlarni nuqtga o'tkazish uchun nutqli ma'lumotlar bazasi shakllantirilmagan. Shuning uchun, qoraqalpoq tilidagi matnni nutqga o'tkazish uchun nutqli ma'lumotlar bazasini yaratish dolzarb hisoblanadi. Mazkur ish qoraqalpoq tilidagi nutq ma'lumotlar bazasini yaratish bilan bog'liq muammolar va ularni yechimlariga bag'ishlangan.
Keywords: matn; nutq; nutq ma'lumotlar bazasi; raqamli signalni qayta ishlash (DSP)