O‘SIMLIK GULCHANGLARINING SUTKALIK VA MAVSUMIY TARQALISH QONUNIYATLARI SAMARQAND SHAHRI MISOLIDA - O’.Djumayeva, Z.; Haydarov, X.Q.; Nozimova, A.B. (FAN va JAMIYAT, 2023)
Tadqiqotlar Samarqand shaxrida o‘simlik gulchanglarining sutkalik va mavsumiy qonuniyatlarini aniqlash va o‘rganish misolida olib borildi. 2022 yilda Samarqand shaxri havosi tarkibida 34 ta oilaga mansub turlari 40 ga yaqin daraxt va buta, 30 ga yaqin o‘t o‘simlik turlari aniqlandi. Aeropalinologik spektrda chinor, qarag‘ay, qayin, terak, zarang, shuvoq va donli o‘simliklar ustunlik qildi. O‘simlik gulchanglarining tarqalishi havo haroratiga, bosimga, shamol tezligiga va yog‘ingarchilik miqdoriga ham bog‘liq.
Keywords: o‘simlik; aeropalinologiya; ekologiya; gulchang; daraxt; biologiya; changlanish; allergiya