YOSH SPORTCHILAR ORGANIZMINING TURLI JISMONIY MASHQLARGA ADAPTATSIYALANISH QOBILIYATLARI - Mamutov, P.; Bekbergenov, T.; Bekmurzaev, A. (FAN va JAMIYAT, 2023)
Tadqiqot Ajiniyoz nomidagi Nukus davlat pedagogika institutida olib borildi. Maqolada yosh sportchilar tanasining turli jismoniy yuklarga moslashish jarayonlari bo'yicha tadqiqotlar natijalari keltirilgan. Bu muammoning dolzarbligi shubhasizdir, chunki jismoniy tarbiya va sport mamlakatimizda ko'plab yosh avlod va o'smirlar uchun hayot normasi va shaxsiy muvaffaqiyatning ajralmas atributiga aylanib bormoqda. Aniqlanishicha, muntazam jismoniy faollik organizmning o'sish jarayonlarining tezlashishiga yordam beradi, nafas olish, mushaklarining kuchi va chidamliligini oshirish, hayot qobiliyatini oshirish shaklida organlar va tizimlarning funksional holatini o'zgartirishga yordam beradi. Biroq, individual xususiyatlarga mos kelmaydigan yoki noqulay ekologik sharoitda sodir bo'ladigan jismoniy faoliyat turli kasalliklar va jarohatlarga olib kelishi mumkin.
Keywords: jismoniy rivojlanish; jismoniy faoliyat; adaptatsiya