TERMINOLOGIYA SOHASI TARAQQIYOTIDAGI TERMINLARNING SHAKLLANISH BOSQICHLARI, TURLARI VA AMALDAGI MUVAFFAQIYATLI NATIJALAR - Badalbayeva, M. (FAN va JAMIYAT, 2023)
Jamiyat rivojining natijalari bevosita tilda aks etar ekan, tilning taraqqiy etish hodisasi uzluksiz davom etadi. Sohalararo shiddat bilan rivojlanib borayotgan globallashuv omillarining til taraqqiyotidagi ta’siri terminologiya sohasining paydo boʻlishi, rivojlanishi va taraqqiy etishiga zamin yaratdi. Maqolada ayni jarayondagi terminlarning tatbiqi, shakllanish usullari, qoʻllanilish doirasiga koʻra turlari, oʻz navbatida, amaliyotda erishilayotgan muvaffaqiyatli natijalar xususida soʻz yuritilgan.
Keywords: terminologiya; til; termin; maxsus soha; struktura; til taraqqiyoti; nutq; tor ma’no; leksika; terminologik tizim; maxsus lugʻat; umumadabiy til; atama; tushuncha; til vositasi