ZAMANAGÓY SPORT MEDICINASÍNÍŃ JOQARÍ TÁJIRIYBELI SPORTSHÍLARDÍ TAYARLAWDA MEDICINALÍQ HÁM BIOLOGIYALÍQ ÁHMIYETI - Utepbergenov, A.K.; Mamutov, P.J. (FAN va JAMIYAT, 2022)
Maqolada sport tibbiyoti fan va amaliyotning sport talablariga javob beradigan rasmiy to'la huquqli mustaqil sohasiga aylanmaganining asosiy sabablari tahlil qilinadi va nomlanadi. Uning maqsadi, vazifalari va asosiy tarkibiy qismlari belgilangan. Malakali sportchilarni tayyorlashni tibbiy-biologik ta’minlash bo‘yicha zamonaviy xizmat ko‘rsatish yo‘li taklif etilmoqda. Zamonaviy tibbiy-biologik va sport-pedagogik universitet ta'limining global kamchiliklari aniqlandi. Oliy sport va sport tibbiyoti taʼlimi sohasidagi mavjud muammolarni hal etish yoʻnalishlari koʻrsatilgan. Kasbiy sport klublarida tibbiy yordam ko‘rsatishni tashkil etishning bugungi kundagi ayrim kamchiliklari qayd etilib, ularni bartaraf etish yo‘llari ko‘rsatilgan.
Keywords: sport; sport tibbiyoti; sport tibbiyotining tarkibiy qismlari sport shifokori; sport shifokorlarini tayyorlash