GAPNING STRUKTURA TURLARI - ABDURAUF FITRAT TALQINIDA - Ashirboev, S. (FAN va JAMIYAT, 2022)
Abdurauf Fitrat o‘zining “O‘zbek tili qoidalari to‘g‘risida bir tajriba” sirasidagi “Nahv (sintaksis)” asarida o‘zbek tili sintaksisining o‘z zamonasidagi dolzarb masalalarini ko‘tarib chiqqan edi. U ushbu asarida so‘z birikmasi sintaksisi, sodda gap, uning sintaktik bo‘laklari va gaplarning struktura turlari: bir va ikki bosh bo‘lakli gap, toʻliq va to‘liqsiz gap to‘g‘risida o‘z qarashlarini ilgari surgan. Albatta, bunga uning Sankt-Peterburgdagi ilmiy hayoti tajribalari ish bergan. Ushbu maqolada Abdurauf Fitratning to‘liq va to‘liqsiz gap to‘g‘risidagi tizimi to‘g‘risida gap boradi, bu tushunchalarning Fitrat tomonidan terminlashtirilishiga alohida ahamiyat beriladi. Maqola manbasi uchun “Nahv” asarining 1927-yil (O‘zdavnashr) nashri olindi.
Keywords: nahv; sarf; sintaksis; to‘liq gap; tugal gap; leksik gap; gap bo‘laklari; zarur bo‘lak