ҚАДИМГИ ТУРКИЙ ХАЛҚЛАР МИФО-ЭПИК ТАСАВВУРЛАРИДА ҲИМОЯ ТОТЕМЛАРИ ТАВСИФИ - Алимкулов, Э. (FAN va JAMIYAT, 2022)
Мазкур мақолада қадимги туркий халқлар мифо-эпик тасаввурларида ҳимоя тотемлари тавсифи доирасида ифодаланиши таҳлил қилинган. Турли тотем-ҳайвонлар муайян юлдузлар ва сайёралар туркумлари билан боғланганлиги ва натижада ҳар бир муҳитнинг ўзига хос рамзи ҳосил бўлганлиги таҳлил қилинган. Қадимий эътиқодий рамзлар асрлар ва динлар узра ўзининг сирли моҳиятини сақлаб келиши ва улкан халқ оммаларининг улкан масофаларда силжиши жараёнида ўз изини қолдирганлигини аниқлаш мақоланинг моҳияти саналади.