БИРИНШИ ҚАРАҚАЛПАҚ РОМАНЫ (ХХ әсирдиң 50 - жылларындағы түркий тиллес халықлары романлары типологиясы контекстинде үйренилиў мәселелери) - Бекбергенова, М.Д. (FAN va JAMIYAT, 2021)
Бу мақолада қорақалпоқ адиби А.Бегимовнинг «Балықшының қызы» асари таҳлили мисолида ХХ аср қорақалпоқ насрининг ўрганилиши кўриб чиқилади. Қорақалпоқ романининг типологияси масалалари ўрганилиб, илк қорақалпоқ романларида бадиий образлар яратишда ижодий маҳорат муаммолари таҳлил қилинады. А.Бегимовнинг «Балықшының қызы» романидаги Айқиз образи, С.Мухановнинг «Ботакоз» романидаги Ботакоз образи, А.Қадрийнинг «Ўткан кунлар» романидаги Кумуш образи тарийхий-қиёсий жиҳатдан куриб чиқилади ва роман типологияси муаммоси ҳам ўрганилади.