ASTROFIZIK JARAYONLARNI O‘RGANISHDA YADRO FIZIKASI BILAN FANLARARO INTEGRATSIYANING AHAMIYATI - Xudayberdiyev, E.N.; Samandarov, L.Q. (FAN va JAMIYAT, 2021)
Ushbu maqolada pedagogika oliy ta’lim muassasalarida bo‘lajak fizika o‘qituvchilarini tayyorlashda olamning paydo bo‘lishi, tuzilishi va taraqqiyoti bo‘yicha astrofizik tadqiqotlar natijalarini fanlararo integratsiya asosida tahlil etish metodikasi bayon etiladi. Astrofizik jarayonlarning kvanto mexanik hamda yadro fizikasi nuqtai nazaridan talqini ularning qonuniyatlarini mukammal o’rganishga va ta’lim samaradorligini oshirishga xizmat qilishi ko’rsatiladi.
Keywords: oliy ta’lim; fizika o’qituvchilari; integratsiya; astrofizika; yadro fizikasi; kvant mexanikasi; vakuum; yulduzlar; g’alayonlanish; gravitatsiya; qizilga siljish; neytron yulduzlar; qora tuynuklar; oq karliklar