TALABALARNING UMUMKASBIY FANLAR INTEGRATSIYASIDA KASBIY KOMPETENTLIGINI TAKOMILLASHTIRISH - Orinbetov, N.; Amanbaev, M.; Turdimuratov, D. (FAN va JAMIYAT, 2021)
Mexatronika tushunchasi ikki tushunchaning yoki ikkita fanning birlashuvidan kelib chiqqan va texnika tarixida nufuzli o'rinni egallagan fan ekanligiga aminmiz. Ushbu maqolada aytib o'tilganidek, mexatronika sohasi umumiy avtomatizatsiya tizimlarining asosiy tarkibiy qismidir, shuning uchun biz mexatronikasiz yashay olmaymiz deb o'ylaymiz. Pedagogik OTM texnologik ta’lim yo'nalishlarida mexatronika va robototexnika fanlariga katta e`tiborni qaratish kerak, chunki XXI asr texnologik taraqqiyot asri ekan, mexatronika umuman inson hayotida juda muhim o'rin tutadi.
Keywords: robototexnika; mexatronika; mexanika; elektromexanika; elektrotexnika; mikroelektronika; mikroprotsessor texnologiyalari; mashinalar va agregatlar; elektr o'lchash mashinalari; robotlar; biotexnologiya; telekommunikatsiya; aviatsiya; kosmik va harbiy texnika