XUDOJNIK QUTTÍBEK JAQÍP DÓRETIWShILIGI - Eralin, Q.E.; Darmenov, J.A. (FAN va JAMIYAT, 2021)
Maqolada rassom Quttybek Yoqipning terini badiiy yaratish bo'yicha ijodiy ishlarining bir qator jihatlari ochib berilgan. Quyidagi usullardan foydalangan holda teridan badiiy asar yaratish usullari ochilgan: kompozitsiya uchun charm to'qimasidan foydalangan holda ikki tomonlama mo'yna, mo'ynali junni qirqish. Hayotda tasvir shaklini eslatuvchi, terining yuzi tasvirlangan kompozitsiyani yaratish usullari ko'rib chiqilgan. Uzunligiga, mo'ynaning to'lqinli yo'nalishiga, rangning xususiyatiga qarab, ular yangi kompozitsiya vositasi sifatida belgilanadi. Teri yuzidagi tabiiy majoziy shakllarning namoyon bo'lishining hayotdagi shakllari bilan o'xshashligidan oqilona foydalanib, u yaratilish g'oyasini ochib berdi. Teridan ishlangan asarni yaratish badiiy xususiyatlarini kontseptual, narratologik tahlil qilingan.
Keywords: ikki tomonlama teri; ikki tomonlama fakturasi; terining tuzilishi; terining mo'ynalari; mo'yna rangi; mo'yna turmagi; mo'yna chiziqlari; mo'yna dog'lari; terining shakli