КОСМОГОНИК МИФ СЮЖЕТИНИНГ ЭПИК ТАЛҚИНИГА ДОИР - Жўраев, М. (FAN va JAMIYAT, 2021)
Мақолада Етаган юлдузларининг пайдо бӯлиши тӯғрисидаги космогоник миф сюжетининг ӯзбек, туркман, мӯғул-бурят халқлари фольклоридаги ӯзига хос мифопоэтик талқынлари қиёсий таҳлил қилинган. Марказий Осиё халқларининг Етаган юлдузларини эзгу кучлар тимсоли, деб тассавур қилишга асосланган астраль қарашлари туркий халқлар оғзаки ижодиётида турли хил космогоник миф ва самовий афсоналарининг юзага келишига замин бӯлганлиги илмий жиҳатдан асослаб берилган.