AN INFLUENCE OF UNIAXIAL STRAIN (PRESSURE) ON THE TEMPERATURE OF THE BOSE-EINSTEIN CONDENSATION OF INTERSITE BIPOLARONS: POSSIBLE IMPLEMENTATION FOR RBa2Cu3O7-δ CUPRATES - Jalekeshov, A.S.; Ya.Yavidov, B. (FAN va JAMIYAT, 2021)
Kengaytirilgan Xolstein modelida kuchlanishlar (bosim) ning tugunlararo bipolaronlari Boze-Eynshteyn kondensatsiyalanishi haroratiga ta’sirini oʻrganish uchun universal yondashuv taklif etilgan. Bunda Boze-Eynshteyn kondensatsiyalanishi haroratining bir oʻqli kuchlanish (bosim) boʻyicha hosilalari panjarada ionlarning joylashishiga juda bogʻliq ekanligi koʻrsatilgan. Xususan, ular musbat yoki manfiy boʻlishi mumkin. Nazariy jihatdan olingan natijalar bilan birga RBa2Cu3O7-δ.oilaga mansub kupratlarda Tc ga bir oʻqli bosim (kuchlanish) ta’siriga oid tajriba ma’lumotlari orasidagi bogʻliqlik muhokama qilinadi.
Keywords: bipolaron; kuchlanish (bosim); Boze-Eynshteyn kondensatsiyasi; kupratlar