ШИМОЛИ – ҒАРБИЙ ЎЗБЕКИСТОН ЧЎЛ ҲУДУДЛАРИ ВИЗИЛДОҚ ҚЎНҒИЗЛАРИ (COLOEPTERA: CARABIDAE) ФАУНАСИ - Ешмуратов, А.Я.; Холматов, Б.Р.; Гулимбетов, Б.Д. (FAN va JAMIYAT, 2020)
Шимолий-ғарбий Ўзбекистоннинг тадқиқот олиб борилган қумли чўлларида 26 та авлодга мансуб 50та визилдоқ қўнғизлар тури тарқалган бўлиб, булардан Оролқумда 22 та тур, Қизилқумдан 43 та тури тарқалган. Аниқланган визилдоқ қўнғизларнинг чўл ҳудудлари биотопик тарқалиши авваламбор муҳитнинг абиотик, гидро-эдафик ва биотик омилларига боғлик ҳолда, ландшафтлардаги ўзгаришларга анча сезгир бўлиб, ушбу шароитларда улар мисли индикатор сифатида бўлиши исботланди. Визилдоқ қўнғизлар экологиясини ҳудудлар кесимида ўрганиш, уларнинг зарарли турлари билан биологик кураш амалиётида қуллаш имкониятларини беради.