TUPROQDAGI KIMIYOVIY ELEMENTLAR HOLATINI O‘RGANISH UCHUN IZOTOPIK TAHLIL METODINI QO‘LLASH USLUBLARI - Jumamuratov, A.; Jumamuratov, M.A. (FAN va JAMIYAT, 2020)
Tuproqda agrokimyoviy tahlillarda muhim vazifalardan biri tuproqdagi ozuqaviy moddalarning harakatchan shakllari zaxirasini anqlashdir. Tuproqdagi ozuqaviy elementlarning harakatchan qismi tarkibini aniqlashda izotopik tahlil uslubidan foydalandik va Rubidiy, Tseziy, Natriy, Kaltsiy va Variy elementlarining harakatlanish darajalarini aniqladik.
Keywords: izotopik tahlil; Agrokimyo; fizik-kimyoviy jarayon; aktivlik; tajriba; dinamika; elementlarning harakatlanishi; tuproq; o‘simlik; o‘sish jarayoni