UZLUKSIZ MAKROSKOPIK TIZIMLARGA OID FIZIKA MASALALARINI YECHISH II. JISMLARNING INERTSIYA MOMENTLARINI HISOBLASH - Yavidov, B.; Abdujamilov, A.; Jumoboyeva, O.; Safarboyeva, F. (FAN va JAMIYAT, 2017)
Maqolada ba'zi makroskopik jismlar inertsiya momentini topishga oid masalalar yechilishi metodikasi qaralgan. Sterjen, halqa, disk, sfera va shar kabi sodda fizikaviy tizimlar inertsiya momentlari hisoblab ko'rsatilgan. Steyner teoremasining amaliy qo'llanilishi ham ko'rsatilgan. Shar inertsiya momentini hisoblashning muqobil metodikasi keltirilgan. Masalalar yechilishi metodikasi umumiy tavsifga egaligi va fizikaning boshqa bo'limlariga oid masalalar yechilishida ishlatish mumkinligi ta'kidlangan.
Keywords: jism; inertsiya momenti; Shteyner teoremasi; jismlar inertsiyasi momentini topishga oid masalalar yechish