QARAQALPAQ HÁM INGLIS TILINDEGI XALÍQ NAQÍL-MAQALLARÍNDA AT(HORSE) ZOONIMINIŃ QOLLANÍLÍWÍ - Mnajatdinova, Nargiza Aynatdin qızı; Amaniyazov, Allayar Oralbaevich (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada qoraqalpoq xalq maqol-matallarida qo‘llanilgan tuya zoonimining leksikasi o‘rganiladi. Tadqiqot chogishtirma-qiyosiy, lingvomadaniy va semantik tahlil metodlarida asoslangan. Natijalarga ko‘ra qoraqalpoq xalq paremiyalarida yilqi (ot) zoonimi leksikasi orqali g‘ayratlilik, chaqqonlik, do‘stlik, mol-davlat kabi ijobiy obraz ochib berilsa, ingliz tilidagi maqol-matallarda ham do‘stlik, harbiy kuch, boylik, salomatlik, mehnatsevarlik obrazlarini tasvirlashda ham qo‘llaniladi. Ammo oz miqdordagi ingliz maqollarida ot zoonimi qaysarlik va xudbinlikni ham bildiradi. Bu tasvirlash orqali so‘zlovchi o‘zining fikrini o‘tkirlab ramziy usulda chuqur ochib berishda qo‘llaydi.