AFORISTIK DISKURSDA OʻLIM KONSEPTINING METAFORIK MODELLARI - Ganieva, Zuxra Muratbayevna (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada ingliz aforistik diskursida OʻLIM konseptining verballashuvi tahlil qilinadi. Tadqiqotning maqsadi – aforizm ikkilamchi refleksiv konseptuallashtirish janri sifatida konseptning Z.D.Popova va I.A.Sternin modelida ajratilgan uch komponentini (tushunchaviy, obrazli va qadriyatli) qanday ifodalashini aniqlash hamda konseptual metafora nazariyasi doirasida uning obrazli komponenti asosida yotgan metaforik modellarni belgilashdan iborat. Tadqiqot materialini XVI–XX asrlar ingliz tilli mualliflarining nufuzli iqtiboslar va aforizmlar lugʻatlaridan tanlab olingan 45 ta aforizm tashkil etadi. Tahlil shuni koʻrsatadiki, aforistik korpus konseptning tushunchaviy mazmunini qayta taqsimlab, umumiylik va muqarrarlikni birinchi oʻringa chiqaradi hamda yakuniylikka qarshi chiqadi; uning obrazli komponenti personifikatsiya ustuvor boʻlgan yettita metaforik modelga tayanadi; qadriyatli komponenti esa ingliz frazeologiyasida qayd etilgan asosan salbiy bahoni teskarisiga aylantiruvchi melioratsiyaviy dominantni namoyon etadi. Shu tariqa aforizm ingliz til manzarasida konseptni ataylab aksiologik qayta talqin qilish mexanizmi sifatida namoyon boʻladi.