XX ASR BOShIDAGI QOZOQ VA OʻZBEK PEDAGOGIK DISKURSINING LINGVO-KOGNITIV PARADIGMASI: M. JUMABOEV VA A.AVLONIY ASARLARI ASOSIDA - Akimbekova, Shyryn Adilkairovna; Dosmailova, Aigul Nurkeshovna (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada XX asr boshidagi qozoq va o‘zbek ma’rifatparvarlik diskursining lingvo-kognitiv xususiyatlari M.Jumaboev va A.Avloniy asarlaridagi terminologik tizimlar asosida qiyosiy o‘rganiladi. Tadqiqotning maqsadi – har ikki muallif matnlaridagi pedagogik, psixologik va mantiqiy tushunchalarning semantik tabiatini ochib berish hamda ularning milliy maktabni shakllantirishdagi kognitiv rolini baholashdan iborat. Ishda konseptual tahlil, lingvo-kognitiv modellashtirish va qiyosiy-tipologik metodlardan foydalanilgan.