IXTISOSLAShTIRILGAN MAKTABLARDA O‘QUVChILARNING TA’LIM MUHITIGA MOSLAShUV JARAYONIDA GENDER TENGLIK MADANIYATINI RIVOJLANTIRISh OMILLARI - G‘ulomov, Nozimjon Kozimjon o‘g‘li (FAN va JAMIYAT, 2026)
Ixtisoslashtirilgan maktablarda o‘quvchilarning ta’lim muhitiga ijtimoiy-psixologik moslashuvi jarayonida gender tenglik madaniyatini shakllantirishning ahamiyati tahlil qilingan. Ta’lim muassasasida mavjud bo‘lgan gender stereotiplari o‘quvchilarning moslashuv darajasiga qanday ta’sir ko‘rsatishi ilmiy-amaliy asosda yoritilgan. Maktab muhitining genderga nisbatan neytralligi, o‘qituvchi va ota-onalarning qarashlari, shuningdek trening va tashabbuslarning roli tadqiqot obyekti sifatida o‘rganilgan. Xorijiy va mahalliy tajribalar tahlili orqali ta’lim muhitida tenglikni qaror toptirishga doir aniq tavsiyalar ishlab chiqilgan. Maqola genderga oid stereotiplardan holi, adolatli va psixologik jihatdan sog‘lom muhit shakllantirish zaruriyatini asoslaydi.