ALIShER NAVOIYNING «KEChA KELGUMDUR DEBON…» G‘AZALIDA «AT-TORIQ» SURASI G‘OYALARINING BADIIY-IRFONIY TALQINI - Shermatova, Umida Sapayevna (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada Alisher Navoiyning «Kecha kelgumdur debon…» g‘azali Qur’oni karimning «At-Toriq» surasi bilan qiyosiy-tipologik va germenevtik yondashuv asosida tahlil qilingan. G‘azaldagi tun, bedorlik, intizorlik, hijron, nur va visol motivlarining qur’oniy hamda tasavvufiy mohiyati ochib berilgan. Shoirning ishqiy kechinmalar orqali inson ruhining Haqqa intilishi va ma’naviy kamolot yo‘lini badiiylashtirish mahorati yoritilgan. Tahlil natijalari Navoiy g‘azalida qur’oniy g‘oyalar bevosita emas, balki irfoniy-badiiy tafakkur orqali ifodalanganligini ko‘rsatadi.