KOGNITIV LINGVISTIKA HÁM LINGVOKULTUROLOGIYADA REŃ KONCEPTIN INGLIS TILI MATERIALLARÍ TIYKARÍNDA TALQÍLAW - Utepbergenova, Damegul Najimatdinovna (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada ingliz tilidagi rang tushunchasi kognitiv va madaniy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Ranglar faqat fizik belgi emas, balki inson hissiyoti, tafakkuri va madaniyati bilan chambarchas bog‘liq ekanligi ko‘rsatib beriladi. To feel blue, a white lie, black market, green with envy kabi inglizcha iboralar ranglarning metaforik qo‘llanilishini dalillaydi. Tadqiqotda oq rang- poklikni, qora-qayg‘uni, qizil-xavfni, ko‘k-osoyishtalikni, yashil esa tabiat va rivojlanishni ifodalashi tushuntiriladi. Rang nomlari adabiyotda, frazeologiyada, reklamada hamda kundalik nutqda keng qo‘llanib, ingliz tilida so‘zlashuvchi xalqning dunyoqarashini aks ettiradi.