M.NÍZANOV ShÍǴARMALARÍNDA FRAZEOLOGIZMLERDIŃ DÁSTÚRIY QOLLANÍW ÓZGEShELIGI - Reymova, Xurziya Jaqsılıq qızı; Saparmatov, Omar Shamurat ulı (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada qoraqalpoq adabiyotining mashhur vakili M.Nizanov asarlarida frazeologizmlarning qo‘llanilish xususiyatlari tahlil qilinadi. Ayniqsa, muallif tomonidan xalq tilida mavjud bo‘lgan barqaror so‘z birikmalarining o‘zgarishsiz qo‘llanilishi, ularning badiiy matn mazmunini boyitishdagi o‘rni va obraz yaratishdagi ahamiyati yoritilgan. Tadqiqot davomida frazeologik birliklarning milliy koloritni saqlash, qahramonlar nutqining tabiiyligini oshirish va asarning ta’sirchanligini kuchaytirishdagi vazifalari misollar asosida ko‘rsatib beriladi. Shuningdek, yozuvchi uslubida xalqona ko‘rinishlar va an’anaviy so‘z birikmalarining badiiy-estetik funksiyasi ilmiy baholanadi.