A.BAYTURSUN OʻGʻLIGA QADAR QOZOQ GRAMMATIK TERMINOLOGIYASINING ShAKLLANISh XUSUSIYATLARI - Karbozova, Bulbul Davletkhanovna; Kambarova, Bekzat Gabitovna (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada XX asr boshlarida qozoq grammatik terminologiyasining shakllanishi uchun dastlabki shart-sharoitlar va uning tarixiy-lingvistik xususiyatlari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot davomida ilk ruscha-qozoqcha lug‘atlar va o‘quv qo‘llanmalaridagi terminlarning ko‘pvariantliligi, ko‘pqatlamli lingvistik tabiati hamda orfografik beqarorligi tahlil qilindi. Shuningdek, arab grammatik an’anasi, rus missionerlik lingvistikasi va jadid ma’rifatchiligining qozoq termin yaratish jarayoniga ta’siri yoritildi. Natijada Baitursynulygacha bo‘lgan davr qozoq ilmiy terminologiyasining prateoretik, o‘tish bosqichi sifatida baholandi.